понеділок, 8 грудня 2014 р.

Карна і адміністративна відповідальність

 «Основне про карну та адміністративну відповідальність».
Засідання правознавчого клубу «Феміда»
Ти маєш багато прав, але повинен пам’ятати, що твої права закінчуються тоді, коли ти порушуєш права іншої людини.
Якщо людина порушує чиїсь права, вчиняє злочин, вона підлягає кримінальній відповідальності і має бути покараною. Питання відповідальності за здійснення злочинів і покарання регулює Кримінальний кодекс України.
Тобі не зашкодить знати деякі основні положення цього документу.
Закон карає злочинців, яким виповнилося 16 років, але будуть покарані й 14 – річні, якщо вони вчинять:
Ø навмисне вбивство;
Ø навмисне тяжке тілесне ушкодження;
Ø навмисне тілесне ушкодження середньої тяжкості;
Ø згвалтування;
Ø крадіжку;
Ø грабіж;
Ø розбій;
Ø хуліганство;
Ø вимагання;
Ø бандитизм;
Ø терористичний акт;
Ø диверсію тощо.
Ті, хто вчинив злочин, - будуть покарані.



Види покарань:
1.     Штраф (застосовується лише до тих, хто має свої доходи, власні гроші або майно, яке можна конфіскувати).
2.     Громадські роботи (у вільний від навчання або роботи час людина повинна безкоштовно відпрацювати від 30 до 120 годин у тому місті або районі, у якому живе).
3.     Виправні роботи (застосовуються до тих, хто вже десь працює. Людина безкоштовно працює на своєму підприємстві певну кількість годин).
4.     Арешт (утримання правопорушника в умовах ізоляції від суспільства у спеціальних місцях на строк від 15 до 45 діб).
5.     Крім того, є ще й «умовне» покарання. Людина не потрапляє одразу в колонію, їй встановлюють випробний термін. І якщо за час цього «умовного» строку вона ще вчиняє злочин – то потрапляє у в’язницю або колонію і сидить уже два строки: за той, старий злочин, і за те, що скоїла зараз.
6.     Позбавлення волі на певний строк. Злочинці твого віку «сидять» у спеціальних колоніях.
Покарання у вигляді позбавлення волі призначається за:
·        Вчинений повторно злочин невеликої тяжкості – на строк, не більший від 2 років;
·        Злочин середньої тяжкості – на строк, не більший від 4 років;
·        Важкий злочин – на строк, не більший від 7 років;
·        Особливо тяжкий злочин – на строк, не більший від 10 років;
·        Особливо тяжкий злочин, обтяжений навмисним позбавленням життя людини, - на строк до 15 років.
Ось перелік деяких основних небезпечних злочинів та покарань за їхнє здійснення (витяг із Кримінального кодексу України)
Стаття 115. За вбивство людини – позбавлення волі на строк від 7 до 15 років.
Стаття 120. За доведення людини до самогубства або до замаху на самогубство – обмеження волі на строк до 3 років або позбавлення волі на цей же строк.
Стаття 121. За нанесення навмисного тяжкого тілесного ушкодження – позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.
Стаття 122. За нанесення навмисного тілесного ушкодження середньої тяжкості – виправні роботи або обмеження волі на строк до 3 років, або позбавлення волі на строк до 3 років.
Стаття 125. За нанесення навмисного легкого тілесного ушкодження – громадські або виправні роботи або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 2 років.
Стаття 126. За навмисне нанесення ударів, побоїв – штраф, або громадські, або виправні роботи.
Стаття 133. За зараження венеричною хворобою іншої людини – виправні роботи або арешт, або обмеження волі на строк до 2 років, або позбавлення волі на цей же строк.
Стаття 135. Залишення без допомоги матірю новонародженої дитини – карається обмеженням волі на строк до 3 років або позбавленням волі на цей же строк.
Стаття 152. За зґвалтування – позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.
Стаття 185. За крадіжку – штраф або виправні роботи на строк до 2 років, або позбавлення волі на строк до 3 років.
Стаття 186. За грабіж (при людях викрадення чужого майна) – штраф або виправні роботи на строк до 2 років, або позбавлення волі на строк до 4 років.
Стаття 187. За розбій (напад з метою оволодіння чужими речами, із застосуванням насильства або з погрозою насильством) – позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.
Стаття 189. За вимагання (вимога передачі чужих речей, грошей з погрозою насильства над потерпілою або її родичами) – обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на цей же строк.
Стаття 190. За шахрайство (оволодіння чужими речами шляхом обману або зловживання довірою) – штраф або виправні роботи на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років.
Стаття 296. За хуліганство (порушення громадського порядку) – штраф або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 5 років.
Стаття 303. За заняття проституцією – штраф або суспільні роботи. За примус або втягування дівчини або хлопця в заняття проституцією – штраф або арешт на строк до 6 місяців, або позбавлення волі на строк від 1 до 3 років.
Стаття 307. За зберігання, виробництво, поширення, продаж наркотиків (сюди входить усе – від коноплі до таблеток), - позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.
Стаття 309. За придбання, купівлю наркотиків без мети продавати або передавати їх комусь – обмеження волі на строк до 3 років або позбавлення волі на цей же строк.
Стаття 310. За посів маку або коноплі – штраф або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 3 років.
Стаття 315. За схиляння людини до вживання наркотиків – обмеження волі на строк до 5 років або позбавлення волі на строк від 2 до 5 років.
Існують обставини, які обтяжують покарання, тобто покарання людини, яка вчинила злочин, буде ще суворішим, якщо:
1.     Людина вчинила злочин п’яною або після вживання наркотиків.
2.     Злочин скоїла група (більше двох осіб).
3.     Людина вчинила злочин повторно.
4.     Злочин спричинив важкі наслідки для потерпілого або інших людей.
5.     Жертвою злочину є малолітній (якому не виповнилося 14 років), неповнолітній (якому немає 18 років), особа похилого віку або особа у безпомічному стані (інвалід).
6.     Здійснення злочину з особливою жорстокістю.
7.     Здійснення злочину небезпечним для багатьох людей способом.
Ти маєш знати про те, що відповідальність і покарання за менш небезпечні правопорушення, ніж говорилося вище, регулює Адміністративний Кодекс України. Наприклад:
Стаття 178. За розпиття спиртних напоїв на вулицях, на стадіонах, у скверах, парках, у транспорті та інших громадських місцях або поява в громадських місцях п’яним, тобі загрожує не дуже приємне перебування в міліції, попередження або штраф.
Твоє самостійне, доросле життя вимагає від тебе особливої уваги до своєї поведінки. Ти сам вирішуєш, як поводитися в суспільстві, які відносини будувати з людьми, але ти не повинен забувати, що завжди відповідаєш за те, що робиш, як ставишся до людей, які навколо тебе.
Покарання за злочини, кримінальна відповідальність має ще багато різних особливостей. Якщо щось залишилося незрозумілим – не зайвим буде перечитати Кримінальний кодекс України або розпитати у міліції.
При зустрічі з міліцією
Самостійне життя – це відповідальність за свої вчинки.
Відповідальна людина ніколи не порушує прав іншої людини. У того, хто не скоює злочинів, чиста совість, спокійне й нормальне життя.
Ми сподіваємося, що у тебе ніколи не буде таких проблем, але про всяк випадок не зашкодить знати…
Тебе зустріли працівники міліції й просять пройти з ними:
1.     Працівник міліції має назвати своє їм’я, прізвище, звання, пояснити, чому він до тебе звернувся.
2.     Попроси подивитися на їхні посвідчення, уважно прочитай їх. Якщо вони не дають посвідчення, то може бути, що це не міліціонери, а навпаки – злочинці. У такому випадку намагайся привернути увагу перехожих.
3.     Запитай: чому, для чого тебе просять пройти в міліцію, на якій підставі тебе затримали. Тут можуть бути такі варіанти :
·        Ти – свідок, бачив, як хтось вчинив злочин, або тобі щось про це відомо;
·        Ти сам вчинив злочин, або на тебе вказують люди, або ти п’яний, «під наркотою», чіпляєшся до перехожих, порушуєш порядок;
·        Ти – потерпілий, тобто став жертвою злочину.
4.     Якщо ти вважаєш, що тебе затримано незаконно, попередь міліціонера про те, що зараз ти змушений підкоритися, але потім будеш скардитися на його незаконні дії начальству або в прокуратуру (це організація, що стежить за тим, щоб дії міліції не порушували законів та прав людини).
5.     Розмовляй чемно, не будь нахабою, не грубіянь, не вступай у конфлікт, чітко і зрозуміло відповідай на запитання.
6.     Іди з ними спокійно, не чини опору, а то може бути гірше.
7.     Попроси, щоб повідомили про те, де ти перебуваєш, батькам, учителям, родичам, друзям, людям, яким ти довіряєш.
8.     Якщо тебе підозрюють у скоєнні злочину, то можуть обшукати, при цьому має бути присутній слідчий, і поняті (свідки), має бути складений протокол обшуку – документ, куди буде записано: чому тебе обшукували, перераховано речі, які у тебе забрали. Потім ти, слідчий і свідки – поняті підписуєте його.
9.     Тебе можуть допитати, але спочатку повинні розяснити твої права. Якщо тобі немає 18 років, то допитувати тебе мають тількт у присутності дорослого: батька, учителя.
Під час допиту також пишеться протокол.
¨     не підписуй нічого, поки уважно не прочитаєш;
¨     не бери на себе чужої провини;
Інколи деякі несумлінні працівники міліції, хоча й не мають на це права, можуть використовувати незаконні методи : бити, тиснути психологічно для того, щоб людина зізналася у злочині, взяла провину за чужий злочин на себе.
Якщо з тобою так поводяться, намагайся запамятати цих людей, приміщення, в якому це відбулося, спробуй там залишити свої сліди, відмітки, які б довели, що ти там був. Якщо б’ють – зроби вигляд, що тобі дуже погано, вимагай допомоги лікаря. Якщо прийде лікар, попроси у нього допомоги, спробуй довідатися, звідки він, щоб він зміг потім підтвердити те, що тебе били.
Після того, як вдасться звідти вирватися, потрібно сходити в лікарню, щоб там змогли тебе оглянути й описати побої. Напиши скаргу про те, як із тобою поводилися, начальникові відділення міліції, в якому тебе тримали, або прокуророві.




Немає коментарів:

Дописати коментар